Voor 14 uur besteld, volgende werkdag in huis

5% korting op alle aankopen t/m maandag. Gebruik de code BF5 tijdens het afrekenen!

Spouwmuurisolatie

Het toepassen van spouwmuurisolatie is een van de meest efficiënte manieren om uw huis beter te isoleren. En dat helpt bij het terugdringen van het energieverbruik, plus het realiseren van een aangenamer leefklimaat. Door uw spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal zorgt u dat de warmte in de zomer buiten blijft en de kou in de winter niet naar binnenkomt.

Bent u op zoek naar isolatiemateriaal voor uw spouwmuur? Dan zit u bij Budgetisolatieshop helemaal goed. Wij bieden kwalitatieve isolatieproducten aan in onze webshop. Hiermee kunt u eenvoudig uw spouwmuur voorzien van isolatie op een milieuvriendelijke manier.

Spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Om goed te kunnen begrijpen wat spouwmuurisolatie is, is het zaak om eerst te weten wat een spouwmuur is. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Vaak is deze ruimte tussen de 5 en 7 cm. Een groot deel van de huizen die gebouwd zijn na 1920, zijn voorzien van een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.  

De spouw zorgt ervoor dat er geen vocht kan ontstaan in de muren. Voor 1920 bouwde men de binnen- en buitenmuur tegen elkaar aan. De buitenmuur ving al het vocht op van buiten, waardoor het uiteindelijk ook de binnenmuur bereikte. Hierdoor ontstonden er vochtplekken tussen de ruimte. Een spouw zorgt ervoor dat de buitenmuur kan drogen, zonder dat de binnenmuur ook vochtig wordt. Je kunt een spouwmuur herkennen door de ventilatiegaten in de buitenmuur. Er kan een koude luchtstroom ontstaan door de spouw. 

Dit kan er weer voor kan zorgen dat de binnenmuur ook kou afgeeft. Dit kan leiden tot 40% warmteverlies. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. Het vochtprobleem is tegenwoordig ook op te lossen. Er zijn tegenwoordig namelijk isolatiematerialen die vochtbestendig zijn. Denk aan PUR, glaswol maar ook PIR-isolatie. 

Alle isolatieplaten in onze webshop

Van kwaliteit isolatiemateriaal tegen scherpe prijzen

Hoe werkt het isoleren van de spouwmuur? 

Spouwmuurisolatie is op verschillende manieren toe te passen. Een van de meest voorkomende manieren is om de spouwmuur vol te spuiten met isolatiemateriaal. Zoals bijvoorbeeld EPS-korrels. Nadat er gecontroleerd is dat er nog geen isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw en de volledige spouw opgevuld kan worden, kan de isolatie professional die u helpt aan de slag. Via de buitenmuur worden er kleine gaatjes geboord. Waardoor de buitenmuren niet opengebroken hoeven te worden. Vervolgens wordt de spouw, via de gaatjes, opgevuld met korrels. Na afloop maakt men de gaatjes weer dicht gevoegd. 

Bij nieuwbouwwoningen kiest men vaak voor PIR-isolatie of Glaswol om de spouwmuur te isoleren. Het voordeel bij nieuwbouw is dat u gemakkelijk bij de spouw, tussen de binnen- en buitenmuren, kunt. In dat geval worden PIR-isolatieplaten met een tand- en groef randafwerking gebruikt. Hierdoor kan het vocht niet via de randen naar binnendringen. 

Glaswol als spouwmuurisolatie is ook zeker aan te bevelen. Glaswol bestaat uit gerecycleerde glasscherven en wordt aangevuld met zuiver zand. Glaswol neemt geen vocht op en zorgt ervoor dat er geen schimmels ontstaan. Het is een flexibel materiaal en het heeft een hoge isolatiewaarde. Glaswol isolatie is in verschillende vormen verkrijgbaar, waardoor u niet altijd uw binnenmuur hoeft te verwijderen. 

Spouwmuurisolatie

Welke spouwmuurisolatie kan ik het beste kiezen? 

Zoals gezegd adviseren we om bij nieuwbouwwoningen isolatieplaten te gebruiken van PIR of glaswol. Deze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn gemakkelijk toe te passen in de praktijk.  

Bij het na-isoleren van een spouwmuur bij een bestaande bouw, is het isoleren met EPS-korrels een bruikbare optie.  

Uw voordelen met spouwmuurisolatie

  • Beperk warmteverlies: verspil minder energie dankzij isolatie, dat heeft een positief effect op uw energieverbruik en -kosten.   
  • Aangename temperatuur: warm in de winter en koel in de zomer. Gedurende het jaar kent uw huis stabiele temperaturen.   
  • Voorkom vochtproblemen: minder kans op vocht en schade dankzij het isoleren van buitenmuren. De luchtkwaliteit verbetert ook.  
  • Betere geluidisolatie: buitenmuurisolatie helpt om geluiden van buitenaf terug te dringen. Uw huis krijgt een betere akoestiek. 
  • Hogere woningwaarde: het isoleren van uw huis helpt de woningwaarde op te hogen. Het is een pluspunt voor kandidaat-kopers. 
Spouwmuurisolatie - budgetisolatieshop - isolatieplaten

Waarom de spouwmuur isoleren? 

  1. Uw spouw is tijdens de bouw (nog) niet geïsoleerd waardoor er veel warmteverlies ontstaat.  
  2. U wilt uw huis energieneutraal maken. Spouwmuurisolatie helpt uw huis te verduurzamen en de temperatuur in huis aangenamer te maken. 
  3. Spouwmuur isoleren is een zeer efficiënte manier van isoleren, zeker wanneer u de spouw vol laat spuiten met EPS-korrels. Hiermee voorkomt u breekwerkzaamheden. Het geeft dus weinig overlast.  

Hoe herken ik een spouwmuur?

De meest eenvoudige manier om te herkennen of uw huis een spouwmuur heeft, is om de bouwtekeningen erbij te pakken. Hierop staat vaak aangegeven of de muren voorzien zijn van een spouw. Daarnaast zijn er een aantal kenmerken die u een duidelijk beeld geven:  

  • Is uw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd? Dan is uw huis hoogstwaarschijnlijk van een spouw voorzien. En tijdens de bouw is deze zeer waarschijnlijk niet geïsoleerd. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat uw spouwmuur na-geïsoleerd is.  
  • Heeft uw huis een bouwjaar dat tussen 1975 en 1991 ligt? Dan zijn de buitenmuren vaak via de spouw geïsoleerd. De isolatiewaarde laat in de meeste gevallen echter te wensen over en kan beter.  
  • Is uw huis na 1991 gebouwd? Dan is het vaak al van goede isolatie voorzien en wordt er een redelijk goede tot goede isolatiewaarde behaald.  

Zeker weten of uw huis van een spouw is voorzien? Dan kunt u altijd de muurdikte controleren. Is uw muur 24 centimeter of dikker? De kans is zeer groot dat u een spouw heeft. Wanneer dit onder de 24 centimeter ligt, dan is het huis vaak niet voorzien van een spouw. U kunt dit eenvoudig controleren bij de voor- en achterdeur van het huis.  

Spouwmuurisolatie

Kan ik bij een geverfde buitenmuur de spouw isoleren? 

Het is altijd slim om te onderzoeken wat voor verf er gebruikt is, wanneer uw buitenmuur van verf is voorzien. Bij spouwmuurisolatie is het namelijk belangrijk dat waterdamp via de buitenste muur naar buiten kan ontsnappen. Zodra er dampdichte of dampremmende verf gebruikt is, dan kan deze damp niet ontsnappen. Dit levert op termijn vochtproblemen op. Het is belangrijk om te achterhalen of er damp-open verf gebruikt is. In dat geval kan de waterdamp wel naar buiten. Laat dit altijd controleren door een professional.  

Budgetisolatieshop - spouwmuurisolatie 2

Spouwmuur na-isoleren of bestaande spouwisolatie bijvullen? 

Bij een bestaande bouw is het vaak mogelijk om de spouwmuur te na-isoleren. Wanneer een spouwmuur al voorzien is van isolatie (wat vaak het geval is wanneer uw huis gebouwd is tussen 1975 en 1991), dan is de kans groot dat dit beter kan. De isolatiewaarde kan in de meeste gevallen verbeterd worden. De spouw kan dan nagevuld worden met meer EPS-korrels bijvoorbeeld.  

Waar moet ik op letten bij isolatie buitenmuren?  

Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. In de basis kunnen we het onderscheid maken tussen twee vormen van spouwisolatie: na-isolatie bij een bestaande bouw én spouwmuur isoleren bij nieuwbouw.  

Bestaande bouw na-isoleren: 

  • Controleer of er al spouwmuurisolatie aanwezig is. Bekijk de bouwtekeningen, check de dikte van de muren en/of het bouwjaar van de woning.  
  • De bestaande spouw moet breed genoeg zijn. Dit ligt op minimaal 5 cm.  
  • Laat een professional controleren in hoeverre er al spouwisolatie aanwezig is, wat de staat van het metselwerk is en of er bouwpuin in de spouw ligt.  
  • Het is van belang dat het gevelwerk in goede staat is. Slecht voegwerk of poreuze gevelstenen kunnen vochtproblemen veroorzaken en het isolerend vermogen verlagen. Voer in dat geval herstelwerkzaamheden uit en laat de gevel eventueel impregneren. 
  • Een ander aspect om rekening mee te houden zijn geverfde buitenmuren. Wanneer dit met dampdichte of dampremmende verf is gedaan,  
  • Wellicht komt u in aanmerking voor subsidie. Dit is onder andere afhankelijk van de isolatiewaarde die u gaat realiseren én hoeveel duurzame maatregelen u treft. 

Nieuwbouw spouwmuur isoleren: 

  • Kies de gewenste dikte van de spouwmuurisolatie op basis van de beschikbare ruimte tussen de spouw en gewenste isolatiewaarde die u wil realiseren. Bij 3,5 m2K/W komt u in aanmerking voor subsidie.  
  • Er zijn veel verschillende isolatiematerialen te gebruiken voor spouwmuurisolatie: PIR, Glaswol, Steenwol, EPS, XPS of ecologische isolatie. Ieder type materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Doe onderzoek of laat u informeren en maakt de keuze in het isolatiemateriaal dat het beste bij u past.  
  • Zorg ervoor dat de constructie volledig luchtdicht gemaakt wordt. Daarmee voorkomt u namelijk dat er koudebruggen en warmteverlies ontstaat. Door bijvoorbeeld PIR-isolatieplaten met tand- en groef randafwerking te kiezen voorkomt u dit.   
  • Ventilatie is een belangrijk punt om rekening mee te houden. De spouw heeft als functie dat de muren geventileerd worden. Dit voorkomt vochtproblemen en schimmel in de muren. Kies voor een ademend isolatiemateriaal of laat uw muren repareren en impregneren. Hierdoor kan er namelijk geen water intrekken.  
  • Een ventilatiesysteem in de woning of het regelmatig openzetten van ramen helpt om problemen met condensatie op te lossen.  

Welke isolatiedikte is er nodig bij spouwmuurisolatie?

Een muur dient ten minste 25 cm breed te zijn, dan is deze voorzien van een spouw. In de praktijk ligt de meest geschikte spouwmuurdikte voor na-isolatie tussen de 4 en 12 cm. Naast de beschikbare ruimte in de spouw zijn andere aspecten ook van belang om het juiste isolatiemateriaal te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het metselwerk of het eventuele bouwpuin dat in de spouw is beland tijdens de bouw. EPS-parels worden vaak gebruikt om de spouwmuur na te vullen met isolatiemateriaal.  

Betreft het een nieuwbouwwoning? Dan kunt u tijdens de bouw natuurlijk rekening houden met de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Het voordeel van PIR-isolatie is dat u relatief dunne isolatieplaten kunt gebruiken om een hoge isolatiewaarde te behalen. Zo behaalt u met PIR isolatie van 90 mm al een Rd-waarde van 3,5 m2K/W. Een isolatiewaarde waarmee u aanspraak maakt op subsidie. Kiest u liever voor glaswol isolatieplaten? Bij een dikte van 90 mm behaalt u hier een Rd-waarde die tussen de 2,4 en 2,7 m2K/W ligt. In onze webshop ziet u per product de dikte en Rd-waarde. Ook kunt u filteren op deze criteria, waardoor u snel de isolatiematerialen vindt met de gewenste dikte en Rd-waarde. 

Spouwmuurisolatie

Hoeveel besparen met spouwmuurisolatie? 

Mensen kiezen in de praktijk vaak voor de isolatie van de spouwmuur om het huis te verduurzamen. Spouwmuurisolatie helpt namelijk om het energieverbruik te verlagen en de energiekosten te reduceren. Wanneer u het isolatiemateriaal goed aan laat brengen, haalt u meer rendement uit uw isolatie. De besparingen kunnen oplopen tot 30%.  

Het is daarbij wel belangrijk om het volgende in gedachten te houden:  

  • Hoeveel u bespaart wordt beïnvloed door het type isolatiemateriaal en de dikte daarvan. En op de wijze waarop het aangebracht is. Laat u hierbij altijd adviseren door een professional. 
  • Enkel spouwmuurisolatie is niet genoeg. Streef ernaar om meer isolerende maatregelen door te voeren om daarmee de effecten te vergroten.  
  • De mate van besparing wordt ook sterk beïnvloed door uw energieverbruik en gemaakte prijsafspraken. Simpel gezegd: wanneer u niet op uw verbruik let, zult u niet of nauwelijks meer besparen.  
Spouwmuur 5 - budgetisolatieshop - spouwmuurisolatie

Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten?

Op voorhand is het onmogelijk om de exacte kosten voor spouwmuurisolatie op een presenteerblaadje te geven. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van het type isolatiemateriaal u gebruikt, welke dikte en isolatiewaarde het heeft. Maar ook aan het type huis waar het om gaat.  

Wilt u uw spouwmuur isoleren met PIR-spouwmuurisolatie? Bestel uw materialen dan direct in onze webshop. De kosten voor spouwmuurisolatie staat altijd weergeven bij het product. Heeft u interesse in grotere aantallen? Dan kunt u altijd een offerte op maat aanvragen. Bestelt u voor 14:00 uur, dan worden de isolatiematerialen de volgende dag al geleverd.

Indien u zelf uw spouwmuur wilt isoleren, kunt u bij ons ook terecht voor een compleet pakket met toebehoren, zoals spouwmuurankers, isolatiepluggen, PUR schuim en ALU tape. Hierdoor kunt een stuk eenvoudiger en snel aan de slag gaan met het isoleren van uw spouwmuur. Naast PIR-spouwmuurisolatie, zoals de platen van 100 mm, vindt u bij ons nog vele andere toepassingen op het gebied van isolatie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan tempex of isolatie voor uw gevel. Heeft u vragen over de vele mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer: +3185 400 1225

Wat zijn alternatieven voor spouwmuurisolatie? 

Spouwmuur isoleren is een van de meest slimme manieren om muren te isoleren. Het betekent namelijk dat u geen breekwerkzaamheden hoeft te verrichten bij een bestaande  bouw. Bij nieuwbouwwoningen is in de regel gebruikelijk dat er spouwmuurisolatie aangebracht wordt. Maar er zijn ook andere manieren om muurisolatie toe te passen.  

Voor het isoleren van een enkelsteens buitenmuur bouwt men vaak een raamwerk van houten balken, waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt. 

Bij het isoleren van een binnenmuur is naast het isolatiemateriaal de afwerking ook van belang. Met onze combinatie PIR- en gipsplaten slaat u twee vliegen in één klap. 

Advies over spouwmuurisolatie van uw woning?  

Spouwmuurisolatie is een veel toegepaste methode om een huis te verduurzamen via isolatie. De isolatie van een spouwmuur helpt een aangenaam leefklimaat te realiseren en drukt het energieverbruik naar beneden. Door warmteverlies te beperken verhoogt u het comfort en beperkt u de energiekosten. Hulp nodig om uw huis het beste te isoleren? Onze experts kijken graag met u mee om u gericht advies te geven. Neem gerust contact op.  

Spouwmuurisolatie met Budgetisolatie

Wilt u uw spouwmuur isoleren? In onze webshop vindt u de beste isolatiematerialen tegen scherpe prijzen. Bekijk bijvoorbeeld onze PIR isolatieplaten, Glaswol isolatie en EPS-korrels. Ook vindt u in ons assortiment Steenwol isolatie, XPS isolatie, Ecologische isolatie, vloerelementen en folie. U ziet bij ieder product de prijs, dikte en Rd-waarde. Vraag een maatwerk offerte aan wanneer u grotere aantallen wil afnemen.   

Plat dak isolatie - pir isolatie - isolatiematerialen - isolatieplaten - budgetisolatieshop

Onze voordelen

Offerte aanvragen

Als u uw huis isoleert, profiteert u van een aantal voordelen die direct impact hebben op uw woning en uw huidige energiekosten. Isoleren hoeft helemaal niet duur te zijn!

Voeg je header hier toe